3 september 2012

Krysantemum

En av höstens mest köldtåliga och blomrika växter är utan tvekan krysantemum. Den finns i många olika storlekar, färger och former. Låt en bollkrysantemum ensam ståta i en stor kruka vid entrén eller blanda en mindre storlek med andra härliga höstblommor. Var den än hamnar kommer den lysa upp när höstmörkret börjar falla!
Krysantemum är en av de viktigaste och mest älskade blommorna i Kinas historia, där de odlats i minst 2500 år! De symboliserar bland annat livskraft då de står i full blom, till synes helt oberörda av höstens kyla, när andra växter falnar...
 Zenbuddistiska munkar tog med sig krysantemum till Japan där den kom att bli den japanska kejsarens symbol. Den avslutar också det japanska blomsteråret och det ordnas krysantemumutställningar runt om i landet.
Till Europa kom krysantemumen först på 1700-talet. Carl von Linné gav den namnet chrysanthemum efter grekiskans chrysos (guld) och anthos (blomma)
-ett passande namn för en växt vars blommor kan lysa som solar och värma oss när den riktiga solen sviker och dagarna blir kortare.

Fakta hämtad ur tidningen Drömhem&Trädgård nr11 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar